Jak ustawić odpowiednie kolory na zdjęciu produktowym?
Wpis jest częścią mojego e-booka „Praktyczny przewodnik po fotografii produktowej”.
Balans Bieli, czyli odpowiednie kolory na zdjęciu produktowym.
Balans bieli to ustawienie aparatu fotograficznego, które wpływa na kolorystykę zdjęć, korygując odcień światła tak, aby białe obiekty były rzeczywiście białe na zdjęciach. Co to właściwie oznacza? Jeżeli na Twoim zdjęciu tło mocno wpada w kolor np niebieski, zielony, czerwony to jest to wina źle ustawionego balansu bieli. Innymi słowy, dzięki obserwacji koloru tła możesz określić czy zdjęcie posiada dobrą kolorystykę.
Automatyczny balans bieli
Czasami ustawienie prawidłowych kolorów na zdjęciu może być banalnie proste. Wystarczy, że w ustawieniach swojego aparatu ustawisz balans bieli na wartość „auto”. Automatyczny balans bieli potrafi dawać świetne rezultaty. Niestety, przy niektórych aparatach się gubi dlatego poniżej przedstawiam dwie alternatywy.
Manualny balans bieli
Sprawdź w jakiej temperaturze barwowej świecą lampy, które posiadasz. Jest to wartość wyrażona w K (kelvin). Znajdziesz ją na pudełku lub instrukcji lampy. Dla lamp błyskowych jest to we większości przypadków 5500K/5600K.
Wystarczy ustawić manualną wartość balansu bieli w aparacie identyczną jak barwa świecenia naszych lamp, poprzez wpisanie tej wartości „na sztywno w menu aparatu”. Manualne ustawienie balansu bieli jest możliwe we większości aparatów fotograficznych. Jeżeli Twój aparat nie ma takiej opcji, sprawdź rozwiązanie przedstawione poniżej.
- Lewa strona zły balans bieli, za wysoka temperatura barwowa, tło wpada w ciepłe kolory
- Prawa strona prawidłowy balans bieli, tło w odcieniach szarości.
Ręczne (Custom) ustawienie balansu bieli. Kiedy je stosować?
Innym rozwiązaniem jest ręczne ustawienie balansu bieli. Możemy je zastosować w przypadku, gdy:
- Nasz aparat nie posiada możliwość wpisania wartości balansu bieli na sztywno. Dotyczy to zwykle aparatów z półki amatorskiej
- Nie jesteśmy zadowoleni z efektów po ustawieniu balansu bieli na wartość deklarowaną przez producenta lampy błyskowej.
Proces ustawienia manualnego balansu bieli przebiega trochę inaczej u każdego producenta sprzętu. Polecam sprawdzić w instrukcji aparatu lub tutorialu jak to zrobić w Twoim wypadku. Natomiast zasada zawsze jest taka sama. Należy sfotografować białą lub szarą 18% kartkę i „pod to zdjęcie” ustawić balans bieli. Poszczególne kroki mogą przebiegać następująco:
- Musisz mieć odpowiednio ustawioną ekspozycję. Najpierw przeprowadź zdjęcia testowe, żeby ocenić, czy produkt jest dobrze doświetlony. Gdy będziesz mieć taką pewność dopiero zacznij ustawiać balans bieli.
- Znajdź biała czystą kartę lub skorzystaj ze wzornika barw, biorąc kartkę o parametrach 18% szarości.
- Ustaw obiektyw w tryb manualny. Zastąp fotografowany produkt biała kartką lub szarą kartką i skadruj zdjęcie tak aby kartka wypełniała cały kadr. Zrób zdjęcie. Na zdjęciu nie może być nic innego oprócz kartki. To bardzo ważne, bo każdy inny element dodany do tej fotografii popsuje końcowy wynik.
- Wejdź w menu aparatu (tutaj w zależności od producenta. Opisuje jak to działa w systemie Canon), znajdź zakładkę balansu bieli i wybierz opcję „Custom”. Aparat wyświetli ostatnie zrobione zdjęcia. Znajdź zdjęcie białej kartki i kliknij „set”. Gotowe, aparat ustawił balans bieli dostosowany bezpośrednio pod Twoją ekspozycję.
Zdjęcie: zestaw trzech kart do ustawiania balansu bieli.
www.fotograficzneakcesoria.pl